Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Kako se slavi Nova godina u najpopularnijim evropskim prestonicama?
 
 

Kako se slavi Nova godina u najpopularnijim evropskim prestonicama?

Oktobar je pravo vreme da počnete da razmišljate kuda za doček Nove godine. Ako želite da izađete iz zone komfora i razdrmate malo svakodnevicu, preporučujemo vam da Novu 2023. godinu dočekate u jednoj od evropskih prestonica.

 

Budimpešta, Atina, Prag, Beč, Istanbul, gradovi su poznati po bogatoj kulturno-istorijskoj zaleđini, dok istovremeno žive 24/7 uzavrelom atmosferom kakvu poseduju samo metropole. Koliko su “obični” dani u njima zabavni i puni avantura i raznolikih sadržaja u kojima uživaju turisti svih generacija, za Doček Nove godine praznična atmosfera dostiže vrhunac.

U najpoznatije evropske prestonice za doček 2023. godine vodi vas turistička agencija Lider travel, a za vas smo istražili koja su najpopularnija mesta za proslavu i kakva dešavanja vas očekuju na centralnim trgovima najpopularnijih evropskih gradova:

Budimpešta

Budimpeštanska Nova godina je puna zabava, specijalnih novogodišnjih menija u stotinama restorana, uličnih žurki, raznih koncerata (od rok do klasike) i naravno krstarenja Dunavom. Mnoge žurke se rasprodaju do početka decembra, dok druge počinju da otvaraju blagajne tek sredinom decembra, zato planirajte na vreme! Novogodišnje žurke na ulicama Budimpešte fokusiraju se na tri glavne tačke u gradu, u centru Budimpešte, a to su trg Vorosmarti, trg Oktogon (kod Andrassi Ave) i Ajfelov trg.

U Budimpešti postoji širok spektar novogodišnjih opcija za odabir najboljeg okruženja za vašu idealnu novogodišnju noć. Bilo da želite u klabing (od pop muzike do tehna, sve opcije su zastupljene), na večeru (na raspolaganju su vam bukvalno stotine restorana), koncert, predstavu, zabavu na otvorenom ili žurku u Sečenji spa centru - sve opcije su dostupne.

Istanbul

Postoji mnogo stvari koje možete raditi u Istanbulu u novogodišnjoj noći, koje uključuju gledanje vatrometa duž obala Bosfora, krstarenje Bosforom, proslavu u jednom od brojnih velikih istanbulskih klubova ili gledanje kako se magični grad osvetljava u ponoć uz novogodišnji obrok u vrhunskom istanbulskom restoranu sa pogledom.

Za one koji žele da provedu noć na otvorenom uz gužvu i ulične zabave, preporučujemo Ortakoi, Nisantasi, Bagdat Street ili Kadikoi. Ne preporučujemo Trg Taksim i Ulicu Istiklal uoči Nove godine, jer će biti velika gužva lokalnog stanovništva i možda se nećete osećati prijatno.

Prag

Nova godina u Pragu nikada ne protiče skromno, već nasuprot - veličanstvena je, baš kao i ovaj stari grad. Vedro nebo je spremno da prikaže najlepši vatromet, boce šampanjca se otvaraju neprestano u barovima i restoranima (ima i piva!), krstarenja u ponoć Vltavom se organizuju, a romantičan osećaj je u vazduhu. Bez obzira na doba godine, Prag uvek vredi posetiti, ali kada je u pitanju proslava Nove godine, to je jedno od najboljih mesta u Evropi na kojem možete biti. Evo nekoliko zanimljivih načina na koje možete proslaviti Prag Nova godina 2023.

Vatromet zauzima centralno mesto na novogodišnjoj proslavi u Pragu. Najbolji pogledi su sa glavnog trga u Starom gradu i Vaclavskog trga. Ako više volite mirnija mesta, Karlov most ili bilo koji od 14 mostova u Pragu su bolja opcija. Brdo Petrin ili obale reke, zajedno sa zidom parka Kampa, takođe pružaju dobar pogled.

Prag nudi mnoga krstarenja rekom Vltavom. Luksuzni čamci krstare pored Karlovog mosta, Praškog zamka, Rudolfinuma, Praškog parlamenta, manjeg grada, nacionalnog pozorišta, plesne kuće i Višegrada. Ova krstarenja su savršena za romantično veče sa partnerom dok pijuckate šampanjac i gledate vatromet.

Prag se može pohvaliti i ogromnim brojem restorana i barova za koje je novogodišnja noć radno vreme. Oni uglavnom imaju set meni i počinju da primaju rezervacije mesec dana pre Nove godine. Pružaju živu muziku poput džeza ili lokalne češke narodne muzike.

Beč

Vatromet, koncerti, balovi, zabave, sve ćete to pronaći u Beču! A ako ste oduvek sanjali da u ponoć igrate valcer na ulici sa čašom šampanjca u ruci, još bolje, bićete na pravom mestu da ostvarite taj san! Čitav centar Beča pretvara se u ogromnu zonu za žurke u novogodišnjoj noći, koja privlači do milion ljudi svake godine. Silvesterpfad "Novogodišnja staza" počinje u 14h, 31. decembra i završava se 1. januara u 2 sata posle ponoći. Uživajte u koncertima na ulicama, plešite uz sve prisutniji zvuk valcera i najnovijih hitova sa top lista i gledajte vatromet dok otkucava ponoć, uz zvonjavu crkvenih zvona. Kupite kuvano vino i punč za zagrevanje i uživajte u novogodišnjoj noći na gradskim trgovima!

Ako više volite da odbrojavate sate u zatvorenom prostoru, možda biste želeli da rezervišete kartu za novogodišnji bal, koji se održava u Carskoj palati. U novogodišnjoj noći i 1. januara, Bečka državna opera i Folksopera održavaju gala predstave „Die Fledermaus” („Slepi miš” Johana Štrausa).

Atina

Grci su temperamentan narod, a njihova novogodišnja proslava je naročito dinamična. Za opuštenu proslavu uprkos gužvi, idite na trg Sintagma na celonoćnu zabavu na otvorenom. Ovde se odvija veliko odbrojavanje, koje često vodi gradonačelnik grada, a trg je ispunjen hiljadama ljudi. Trg je često domaćin poznatih di-džejeva koji puštaju poznate melodije. Kada sat otkuca ponoć, vatromet će odjeknuti nad gradom, uključujući i sam trg Sintagma.

Ako više volite žurke, možete plesati cele godine u jednom od najboljih noćnih klubova u Atini, u naselju Gazi. Ovde ćete naći mnoštvo barova, klubova i restorana koji imaju odličnu atmosferu u novogodišnjoj noći. Alternativno, idite u komšiluk oko grčke pravoslavne crkve Svete Eirini (poznate i kao trg Agia Irini) da biste pronašli neke od najboljih noćnih provoda u gradu, uključujući barove kao što su 7 Jokers i Clumsies.

Ipak, ništa nije bolje od gledanja vatrometa koji osvetljava Partenon na brdu Akropolj. Nije li posebno slaviti još jednu godinu na mestu gde je moderna civilizacija zaista započela? Pomislite samo na broj novih godina koje je to mesto moralo videti!

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži