Trenutno se nalazite na strani: Početna strana
 
 

Šta je potrebno za proizvodnju i prodaju hrane za kućne ljubimce?

Kućni ljubimci su danas značajno promenili svoj status u porodicama, u odnosu na ne tako davnu prošlost. Dok su u ruralnim sredinama psi i mačke i dalje “dvorišne” životinje, u gradovima žive u stanovima, a vlasnici ih doživljavaju poput dece i neretko sebe nazivaju roditeljima kućnih ljubimaca. Kada imate krzneno dete, želite da mu priuštite najbolju moguću negu: krevet za spavanje, fensi povodac, odlaske kod veterinara i, osnovno, kvalitetnu ishranu.

 

Ponuda hrane za kućne ljubimce, naročito pse i mačke, na našem tržištu više je nego obilna. Kada počnete da istražujete, ostaćete zatečeni. Dostupno je mnoštvo brendova, a svi obećavaju isto - najkvalitetnije sastojke uz obilje nutrijenata za zdravlje vašeg psa.

Istina je ipak na drugoj strani. Iako je izbor veliki, kvaliteta u ponudi manjka. Najveći broj ponuđenih paketa granula će samo zasititi vašeg ljubimca, bez da zaista doprinese zdravlju njegovog organizma. Jeftine hrane za kućne ljubimce obiluju sojom, pirinčem i kukuruzom, koji iako podstiču varenje, nisu dovoljni za rast i razvoj životinja.

To otvara prostor u tržištu za nove proizvođače, koji bi ponudili hranu koja je zaista napravljena od kvalitetnih sastojaka, ali i cenovno konkurentna. Ako vam ideja o proizvodnji hrane za kućne ljubimce zvuči zanimljivo, nastavite da čitate - sledi obilje zanimljivih informacija.

Optimalni sastav hrane za kućne ljubimce

Kada predstavljate novi proizvod na tržištu zasićenom ponudom, u prednosti ste u odnosu na konkurenciju, jer možete da proučite njihove proizvode, otkrijete nedostatke i ponudite savršeniju verziju u sopstvenom proizvodu. Obzirom da većini hrane za kućne ljubimce manjka proteina, odnosno mesa, vodite se idiom da ponudite kvalitet umesto kvantiteta.

Optimalan sastav hrane za pse i mačke bio bi sledeći:

  • Biljne sirovine: kukuruz, pirinač, kukuruzno stočno brašno, pšenično stočno brašno
  • Sirovine životinjskog porekla: brašno dobijeno iz prerade mesne industrije – jagnjeće, juneće, svinjsko, pileće ili riblje.
  • Meso i derivati životinja se kuvaju, uklanja se suvišna masnoća, a preostali materijal se suši kako bi se dobio suvi obrok (brašno).
  • Dodaci za poboljšanje varenja i ukusa.
  • Vitamini i minerali.
  • Ulje životinjskog porekla za oblaganje granula.

Šta je potrebno od opreme za proizvodnju?

Za proizvodnju hrane za kućne ljubimce biće vam potrebno skladište u kojem ćete držati sirovine (ukoliko radite sa svežim namirnicama životinjskog porekla biće vam potreban hladnjak), automatska mašina za proizvodnju hrane za pse i mačke i mašina za pakovanje u otvorene vreće (pakerica).

Proizvodni proces

Mašina za proizvodnju granula za kućne ljubimce koristi brašno od žitarica, biljne proteine, minerale i vitamine i, u nekim slučajevima, meso ili riblje brašno ili sveže meso kao sirovine. Podešavanjem odnosa sirovina, temperature obrade, vlage, pritiska i drugih proizvodnih procesa, granule mogu imati različitu veličinu, oblik, ukus i odnos nutritivnih sastojaka.

Granule za kućne ljubimce se prave tako što se pomešaju suvi i vlažni sastojci. Formira se neka vrsta testa, koje se zagreva pod pritiskom. U procesu istiskivanja testo prolazi kroz oklagije, gde se tanji, a zatim seče na sitne delove. Veličina i oblik granula variraju u skladu sa željom i specifikacijama proizvoda. Granule se hlade, suše i prskaju uljem u spreju. Nakon što je na granule nanešen završni sloj ulja, spremne su za pakovanje.

Pakovanje hrane za kućne ljubimce

Kada su granule u potpunosti ohlađene, spremne su za pakovanje. Pakovanje hrane za kućne ljubimce vrši pakerica za pakovanje džakova, mašina koja automatizuje proces uvrećavanja. Ova pakerica pripada modelima mašina za pakovanje u otvorene vreće visoke efikasnosti.

Korisnik unapred podešava željenu količinu proizvoda koji se pakuje, a mašina u mernoj kofici odmerava zadati iznos i sipa ga u džak. Koristi plastične, papirnate i tekstilne vreće, iako se za pakovanje hrane za kućne ljubimce pretežno koriste plastični džakovi radi očuvanja kvaliteta proizvoda. Mašina, zavisno od kapaciteta, može napuniti od 250 do 800 vreća na čas, kapaciteta od 5, 10, 25 i 50kg.

Najbolji modeli pakerica za pakovanje džakova su pakerice za pakovanje u Big-Bag vreće, pakerice za pakovanje u otvorene vreće Bruto, Mono Neto i Duplex Neto.

Da li je proizvodnja hrane za kućne ljubimce unosan biznis?

Da bi vaše poslovanje bilo uspešno, neophodan vam je detaljan plan. Evo nekih značajnih faktora koje treba da uzmete u obzir ako želite da se bavite proizvodnjom hrane za kućne ljubimce: koji je iznos početne investicije, koliko možete naplatiti proizvod klijentima i kojem platnom razredu klijentele se primarno obraćate.

Industrija hrane za kućne ljubimce ima potencijal da bude prilično unosna. Preduzeća koja se bave prodajom organskih i gurmanskih obroka za kućne ljubimce mogu ostvariti profitne marže i do 40% stoga vredi razmotriti neku od ovih opcija. Sa tako visokim profitnim maržama, mogli biste vrlo lako ostvariti lep prihod.

Proizvod možete ponuditi na domaćem tržištu, a vredi razmotriti i opciju izvoza, jer Srbija godišnje izvozi preko 40 tona hrane za kućne ljubimce, u vrednosti od preko 90 miliona evra.

Na dobrom ste tragu! Srećno!