Trenutno se nalazite na strani: Slobodno vreme Magazin Lifestyle Vreme je za veliko prolećno spremanje – ovaj put bez stresa!
 
 

Vreme je za veliko prolećno spremanje – ovaj put bez stresa!

Svi mi volimo da boravimo u čistom i urednom prostoru. Međutim, put do ostvarenja tog cilja nije baš toliko privlačan. Navikli smo na povremena i redovna čišćenja za koja odvojimo sat-dva svakih par dana. Kada znamo da nas čeka ozbiljan zadatak dubinskog čišćenja celog doma, stres zakuca na vrata i gubimo želju za spremanjem. Ako i dalje niste smogli snage da započnete prolećno spremanje, bez brige. Niste zakasnili, a mi ćemo vam pomoći da ceo proces prođe bez problema i stresa!

Stručnjaci ističu da je sve do organizacije. Važno je da na samom početku izdvojimo dovoljno vremena za detaljan plan i organizaciju spremanja po prostorijama. Za svaku prostoriju je najbolje sastaviti listu zadataka koje bi trebalo obaviti tokom spremanja. Na taj način ćemo osetiti bust energije i zadovoljstva svaki put kada stavku precrtamo. Da ne dužimo, vreme je za organizaciju!

Priprema za veliko prolećno spremanje

Veliku grešku pravimo ako celom procesu pristupamo bez pripreme i plana. Ako posle par sati spremanja oko sebe vidite samo još veći nered i vrlo malo pomaka, ubrzo ćete izgubiti elan i volju. Nekoliko dana pre nego što planirate spremanje, počnite da pravite spisak svega što bi trebalo odraditi - najbolje po prostorijama i po danima. Na ovaj način ćete lako utvrditi koliko će vam vremena biti potrebno da spremanje privedete kraju (najbolje je da odvojite barem jedan vikend), kao i koliki ćete budžet morati da izdvojite za potrebna sredstva za čišćenje ili za popravku i sitno renoviranje.

Koliko ćete vremena i novca morati da uložite u veliko prolećno spremanje zavisi i od kvadrature prostora, raspoložive radne snage, ali i obima posla. Ponekad je nameštaju zaista potrebno samo dubinsko čišćenje. S druge strane, proleće je pravo vreme i da se rešite starog nameštaja o koji se samo saplićete, okrečite prostorije ili samo osvežite boju, pobacate namirnice, lekove, začine i kozmetiku kojima je istekao rok, kao i ambalažu koja samo zauzima prostor… Baš iz razloga što ne možete na prvi pogled utvrditi koliki obim posla vas čeka, priprema za spremanje je veoma važan korak.

Kako izgleda spisak zadataka za svaku prostoriju?

Kao što smo napomenuli, zadaci uključeni u veliko prolećno spremanje mogu varirati. Neko je odlučan da ceo stan okrene “naglavačke”, dok je neko drugi spreman na samo malo dublje čišćenje nego što to redovno čini. Ipak, određeni zadaci su neizbežni.

Predsoblje

Najlakše je da počnete od prve prostorije u koju stupate kroz ulazna vrata. Predsoblje je uglavnom manji prostor, koji ne sadrži previše nameštaja i sitnica, pa je i zato odlična početna tačka. Pravi je trenutak da sklonite zimske jakne koje više ne nosite. Isto se odnosi i na zimsku obuću. Ako ima potrebe, obuću sredite kod obućara, kako vas zimska sezona ne bi dočekala nespremne. Ukoliko primećujete da određene komade niste nosili tokom protekle sezone, donirajte ih ili bacite, kako vam bespotrebno ne bi zauzimali prostor.

Kupatilo

Kupatilo je prostorija koju vrlo često čistimo, pa dubinsko čišćenje ne bi trebalo da bude krupan zadatak. Na redu je ribanje i dezinfekcija kade, tuš kabine, šolje, bidea… Zatim, očistite fugne, ogledala, pločice, uklonite kamenac. Pregledajte ormariće i izbacite kozmetiku i lekove kojima je istekao rok. Važan korak je i čišćenje ventilacije.

Kuhinja i trpezarija

Vreme je da zasučemo rukave! Čišćenje i spremanje kuhinje uglavnom oduzima najviše vremena. Kuhinju koristimo svakodnevno za pripremu više obroka, a u trpezariji provodimo više vremena nego što smo svesni. Međutim, nismo u prilici da ove prostorije detaljno pospremimo posle svakog obroka. S tim u vezi, detaljno čišćenje će definitivno zahtevati više truda, ali će pogled na sređenu kuhinju i trpezariju doneti veliko zadovoljstvo!

Ako imate špajz u sklopu kuhinje, bacite se na organizaciju. Izvadite sve, očistite police, pobacajte sve čemu je istekao rok i odmah napravite listu namirnica koje bi trebalo dokupiti. Sledeći korak je dubinsko pranje svih kuhinjskih elemenata i organizacija fioka, ribanje šporeta, mašine za pranje sudova. Izdvojite vreme za temeljno čišćenje frižidera i prostora iza frižidera. Ne zaboravite da posvetite pažnju i malim kuhinjskim aparatima, kao što su mikser, blender, toster…

Trpezarije su prostorije čiji je izgled najlakše promeniti. Budući da su sto i stolice centralni elementi, kupovinom novih komada nameštaja ili čak samo promenom stolnjaka, menjamo kompletan izgled prostora. Stiglo nam je najlepše godišnje doba, pa buket cveća na stolu ili zavese u divnim pastelnim bojama mogu dodatno osvežiti ambijent.

Dnevna soba

Spremanje dnevne sobe započnite dubinskim čišćenjem tepiha. Zatim je vreme za pranje prekrivača, jastučića i jastučnica. Ukoliko posedujete kožne komade nameštaja, posvetite im dodatnu pažnju i očistite prema uputstvu. Sve bi trebalo skloniti s polica, komoda i vitrina i detaljno prebrisati. Mnogi zaborave na dezinfekciju daljinskih upravljača, iako je dokazano da je reč o najprljavijim predmetima u celom domu!

Spavaća soba

Čišćenje spavaće sobe će vam dozvoliti da usporite tempo, pa smo je ostavili za kraj. Na redu je pranje i menjanje posteljine, dušeka, jorgana i prekrivača, ukrasnih jastučića… Ukoliko se ormar nalazi u ovoj prostoriji, čeka vas i organizacija odeće. Prebrišite komode i noćne stočiće, operite tepih. Iz spavaće sobe izbacite sve predmete kojima tu nije mesto. Nažalost, skloni smo da spavaću sobu ponekad posmatramo kao skladište u koje odnosimo sve predmete koji i dalje nemaju određeno mesto u našem domu. Upravo suprotno, spavaća soba bi trebalo da bude naša oaza mira. Oaza mira ne može biti zatrpana.

Ako se u vašem domu nalazi i dečja soba, vreme je za sortiranje igračaka i doniranje svih igračaka koje su deca prerasla. Dubinsko pranje tepiha, pranje posteljine i detaljno čišćenje komoda, radnog stola i ormara se podrazumevaju. Vodite računa da prolećno spremanje celog doma nikako nije posao za samo jednu osobu. Svi koji žive u određenom prostoru, dužni su i da o njemu vode računa.

Na kraju, ako živite u kući, pred vama je čitav niz dodatnih zadataka: spremanje dvorišta, čišćenje oluka, održavanje kapije i ograde… Vreme je i za sređivanje svih biljaka u dvorištu. Garaže, podrume i tavane bi takođe trebalo uključiti u prolećno čišćenje.

Koliko god posla da vas čeka, ne dozvolite da vas stres pobedi. Za vođenje domaćinstva najvažnija je organizacija. Plan uskladite sa sopstvenim tempom. Možda će vam biti potrebna dva cela vikenda da sve dovedete “pod konac” i to je sasvim u redu. Čak i ako se prolećno čišćenje oduži do početka leta, nema razloga za paniku. I na kraju, ne zaboravite da se nagradite za svaku sređenu prostoriju. Odvojite par trenutaka da osmotrite prostoriju koju ste tek sredili jer ćete tako na najbolji način shvatiti koliko se isplatio sav uložen trud.

foto: pixabay

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži