Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac U šest od devet javnih gradskih česama, voda neispravna
 
 

U šest od devet javnih gradskih česama, voda neispravna

vodovodNa teritoriji grada Kragujevca voda može bezbedno da se koristiti samo sa tri javne česme. Čak dve trećine uzoraka je hemijski i mikrobiološki neispravno, pokazale su analize Instituta za javno zdravlje. Kragujevčani koji se vodom za piće snabdevaju sa centralnog sistema, moravskog i jezera Gruže i Grošnice, piju ispravnu vodu.

Od ukupno devet javnih česama na teritoriji grada svega na tri je voda bezbedna za upotrebu, a čak u dve trećine uzoraka analize su pokazale hemijsku i mikrobiološku neispravnost. Voda za piće ispravna je na česmama u Divostinu, Šumaricama i kod petlje Kapavac na starom putu ka Batočini. Analize Instituta za javno zdravlje Kragujevac pokazale su da česme u naseljima Bubanj, Petrovac, Košutnja, Beloševac, Ždraljica i Teferič nisu za upotrebu, a voda može da se koristi samo u sanitarne svrhe. 

Kako bi popravili kvalitet vode sa javnih česmi, Institut za javno zdravlje planira da zajedno sa nadležnom gradskom službom uradi projekat asanacije javnih česmi. On podrazumeva saniranje terena, kaptažu izvora, ugradnju pumpi i sistema za dezinfekciju. Za razliku od javnih česmi, Kragujevčani koji se vodom za piće snabdevaju sa centralnog sistema, moravskog i jezera Gruže i Grošnice, piju ispravnu vodu. Insitut redovno kontroliše ispravnost vode sa ovih akumulacija, a takođe i česme u pešačkoj zoni u centru grada i Velikom parku, koje su povezane sa ovim akumulacijama, pa je i ova voda ispravna za piće.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');