Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Ekonomija Pravila u saobraćaju: vožnja na auto-putu
 
 

Pravila u saobraćaju: vožnja na auto-putu

Auto-put je najbolji i najbrži način da stignete od tačke A do tačke B. Povezuje gradove, regione i države i tako omogućava brže kretanje vozila između njih. To je jedan od ključnih delova infrastrukture svake države i zato je važno pridržavati se određenih pravila kako biste bezbedno i sigurno uživali u vašoj vožnji.

Saobraćajne nesreće na auto-putu, nažalost, nisu retka pojava i treba voditi računa, kako o svojoj vožnji, tako i ponašanju drugih učesnika u saobraćaju. Putovanje autoputem može biti dodatno stresno ako putujete u drugoj državi, ili ako morate da promenite nekoliko različitih država da biste došli do vašeg odredišta.

Poslušajte naše savete, obezbedite sebi lepo iskustvo u vožnji i izbegnite problematične situacije.

Pravila i propisi

Brzina kretanja vozila na autoputu je mnogo veća od kretanja u naseljima, tako da se neretko dešava da vozači početnici ili oni koji ne voze često imaju strah od vožnje na autoputu. Za tim nema potrebe, sve dok pratite oznake na putu, druge u saobraćaju i signale. Ako se desi nešto nepredviđeno, šlep služba u Mladenovcu i drugim lokacijama je dostupna 7 dana nedeljno, 365 dana u godini.

Najviša dozvoljena brzina varira od zemlje do zemlje, a kod nas, ograničenje za motorna vozila na autoputu je 130km/h, sa tim što postoje izuzeci i za neka vozila je najviša dozvoljena brzina i manja od ove, takođe, ograničenje je uslovljeno i određenim uslovima na putu kao i vremenskim prilikama.

Druga osnovna pravila koja moraju da se poštuju su:

  • Vozilo se mora kretati krajnjom desnom trakom, osim ako je ta traka zauzeta vozilima koja se kreću manjom brzinom.

  • Zaustavnom trakom je zabranjeno kretanje vozila. Ukoliko na nekom delu autoputa ne postoji prostor za zaustavnu traku, tada su vozači dužni da ostave dovoljno mesta za vozila sa prvenstvom prolaza i vozila pod pratnjom.

  • Ovo se možda podrazumeva, ali je važno napomenuti da je zabranjeno kretanje u rikverc, kao i polukružno okretanje.

Što se tiče uključivanja, isključivanja iz saobraćaja i preticanja najvažnije je da obraćate pažnju na druge vozače. Morate proceniti njihovu brzinu da bi mogli pravovremeno da regaujete kako ne bi došlo do nezgode.

  • Prilikom uključivanja na autoput postoje odvojene trake koje se nazivaju i “trakama za ubrzavanje”. Tu imate dovoljno vremena da dostignete određenu brzinu, dovoljnu za ograničenje na autoputu. Kao što je važno pridržavati se najviše brzine i ne prekoračiti je, tako može biti i izuzetno opasno ukoliko se krećete veoma malom brzinom.

  • Preticanje je dozvoljeno isključivo u levoj traci, nakon preticanja, potrebno je da se vozači vrate u desnu traku.

  • Prilikom isključivanja, važno je na vreme dati signal drugim vozačima i smanjiti brzinu kako bi sigurno izašli sa autoputa.

Održavanje dovoljnog razmaka između vozila je obavezno, granicu određujete sami, bitno je da bude dovoljno velika kako biste imali vremena za reakciju u slučaju naglog zaustavljanja.

Šta raditi u slučaju kvara vozila?

Ako dođe do toga da vam se pokvari vozilo na autoputu, to može biti vrlo stresna situacija za vozača. Daćemo vam savete šta da preduzmete u tom trenutku kako bi vaša bezbednost ostala na prvom mestu.

Za početak, istražite sve opcije pomoći na putu i uvek imajte u blizini kontakt one kojoj najviše verujete. U nepredviđenim okolnostima, često se može desiti da šlep službe naplate više od prave cene. Veliki broj službi za pomoć na putu se nalazi u blizini autoputa, tako da u bilo kom trenutku mogu brzo stići na mesto na kom se nalazite.

  • Nakon zaustavljanja vozila, obavezno uključite sva četiti žmigavca.

  • Obucite vaš reflektujući prsluk i postavite bezbednosne trouglove ispred i iza vašeg vozila.

  • Pazite kada izlazite iz vozila, ako su vam vrata sa strane saobraćaja. Kada izađete, odaljite se od trake kuda se kreću drugi automobili i na bezbednoj udaljenosti sačekajte da stigne šlep služba.

Nemoguće je isplanirati kvar na automobilu, ali možete preduzeti preventivne korake i imati određene predmete sa sobom kada krenete na duži put za prvu pomoć, ako se nađete u ovakvoj situaciji.

Kazne za nepoštovanje pravila

Kazne za kršenje pravila variraju do zemlje do zemlje i u zavisnosti od ozbiljnosti prekršaja one mogu biti u obliku novčane kazne, dodeljivanjem određenog broja kaznenih poena ili potpunim oduzimanjem vozačke dozvole.

Najčešće se kazne dobijaju za prekoračenje brzine, nevezivanje sigurnosnog pojasa, u tom slučaju kaznu plaćaju i vozač i putnici koji nisu imali sigurnosni pojas, korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje, nepridržavanje znakova i signalizacije na putu i naravno, vožnja pod uticajem alkohola ili drugih psihoaktivnih supstanci.

Autoput je ključna stavka modernog prometnog sistema i ima svoje prednosti i nedostatke. Sigurnost u saobraćaju je najvažnija stavka. Dok se pridržavate ovih pravila i propisa, vožnja na autoputu će vam biti uživanje i jako lep doživljaj.

foto: Unsplash

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži